Utazzuk be a Balkánt az új motorgumikkal

A Balkán egy végtelenül érdekes és sokszor nagyon félreértett hely. A Balkán megnevezés alapból egyet szokott jelenteni az elmaradottsággal. Ez jelöli a határt a nyugati kultúra és az „elmaradott” kelet között. A vicc azonban az, hogy senki sem fogja megmondani neked, hogy hol kezdődik a Balkán. Földrajzilag persze be lehet határolni, de gyakran észre lehet venni, hogy a kulturális határok sokkal többet jelentenek, mint azok, amiket a térképen lehet látni.

Az itt élő népek között a „Balkán” sokszor tényleg egy szitokszó tud lenni. Senki sem akar a része lenni és ezért létrejön az a tendencia, hogy minden ország eggyel maga alá próbálja tolni ezt a határt. Ebből is látszik, hogy mennyire értelmetlen, földrajzi helyekhez ilyen negatív értékeket tulajdonítani. Mivel ha jobban a szívükbe néznének az ott élő emberek, rájönnének, hogy mennyi közös van bennük, ami történelmileg és kulturálisan is összeköti őket.

Bár Magyarországon élek, amit sok nyugati ország már a Balkán részének tart, nekem is rengeteg tévképzetem volt erről a régióról. Ezért mondom mindig azt, hogy sose ítélkezzünk addig, amíg el nem utaztunk az adott helyre. Gyerekként például a szüleimmel elmentünk Bulgáriába és teljesen más volt, mint amit elképzeltem. A térképen kijelölt, szinte egymást átfedő kis államok csodálatos természeti kincseket rejtenek. Olyan szépséges hegységek vannak a Balkánon, amiket máshol nem is nagyon lehet látni. Ami azonban még inkább meglepett, az az emberek természete volt. Otthon szerintem hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy mindenki csak a maga dolgával foglalkozik és próbálja lehetőleg elkerülni az összes személyes kontaktust. A Balkánon élő emberek azonban sokkal barátságosabbak voltak, mint amire számítottam. A vendéglátás kifogásolhatatlan volt és rengeteg szórakoztató élménnyel gyarapodtunk.

Bár én csak kis szeletét láttam a Balkánnak, a jövőben nagyon szívesen eljönnék még ide. Hiszen annyiféle kultúra és látványosság van, ami ennyire közel van hozzánk, csak rá kell venni magunkat arra, hogy egy kicsit átlássunk az előítéleteinken! Ehhez az utazáshoz pedig nem is érkezhetett volna egy jobb eszköz, mint a motor, amit a 18. születésnapomra kaptam. Mindig is nagyon vágytam erre az életérzésre és tényleg volt olyan csodálatos, mint ahogy azt elképzeltem. A valóság azonban mindig bele fog rondítani egy kicsit az idillbe és nekem is fel kellett nőnöm az olyan dolgokhoz, mint a motorgumi csere. Az ilyen technikai részletekhez sosem értettem igazán és a helyi boltban nem találtam sok választ a kérdéseimre. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy inkább megnézném az interneten a lehetőségeimet és nemsokára rátaláltam a motortire.hu nevű oldalra.

Nem szoktam olyan sokat online vásárolni, éppen ezért nagyon tetszett, hogy a motortire.hu nem húzza az időnket és rögtön rátér a lényegre. Reklámok helyett egy olyan design fogad majd minket, ami teljesen átadja a motoros életérzést úgy, hogy ettől még könnyen átlátható marad az oldal összes része. A kezdőlapon mindig érdemes egy kicsit nézelődni, mivel itt szokták felsorolni azokat a termékeket, amelyekre aktuálisan akció van érvényben. Ha azonban egy kicsit feljebb nézünk, akkor látni fogjuk az oldal legfontosabb funkcióját, ami nem más, mint a motorgumi kereső.

Az online motorgumi vásárlás kapcsán rögtön előjött bennem az a kétség, hogy mi történik, ha esetleg rossz gumit vásárolok. Hiszen nem tudom ellenőrizni és egy motorgumi nem valami alacsony árkategóriájú dolog. A motortire.hu azonban gondolt erre és a motorgumi kereső segítségével ki is tudja küszöbölni ezt a kellemetlenséget. Mivel a kereső elkéri tőlünk a motorunk összes főbb adatát. Így pedig biztos, hogy a megrendelt gumi kompatibilis lesz a járművel. Mivel online történik a rendelés, ezért nyugodtan meg tudtam nézni a saját tempómban ezeket az adatokat, mivel alapból nincs a fejemben a motorom összes technikai tulajdonsága. Beírtam őket és egy újabb kellemes meglepetést tapasztalhattam a motortire.hu oldalán.

Ez pedig nem más volt, minthogy a lista is pont olyan logikusan volt felépítve, mint idáig minden. A motoros boltban az egyik legnagyobb problémám mindig az volt, hogy nem voltak kihelyezve normálisan az árak. Így azonban nem kell majd a boltost kérdezgetnünk ezekről az infókról és rengeteg időt tudunk spórolni. Arról nem is beszélve, hogy micsoda árakkal rendelkezik a motortire.hu. A webshopos működési tulajdonságok miatt sokkal olcsóbban tudunk szinte bármit beszerezni. Ilyenkor persze sokan azzal jönnek, hogy szállítási díjat kell majd biztos fizetnünk. A motortire.hu oldalán azonban ez elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyivel kevesebbet kell majd kifizetnünk végösszegként.

Az árak mellett, még életemben először azt is érezhettem, hogy a motorgumi választásom végre tudatos lesz és nem csak valaki más javaslatára bízom magam. Alapból tudunk szűrni márkák között, ha van egy olyan, amire kifejezetten esküszünk. Viszont ami talán még jobb, hogy az összes termékhez elérhető egy rövid leírás is. Ennek segítségével pedig könnyedén tudjuk majd összehasonlítani őket és a végső döntés előtt minden szempontot meg tudunk fontolni. Persze, mivel nem a boltban toporgunk, akár utánaolvashatunk még jobban is bárminek a neten, ha szeretnénk.

Ha azonban ez sem lenne elég, akkor van egy újabb jó hírem. A motortire.hu oldalának ugyanis van Youtube csatornája. Ezen a csatornán olyan videók érhetőek el, amelyek egy kicsit bevezetnek minket a motorok technikai világába. Már korábban említettem, hogy ez nem éppen a szakterületem, úgyhogy a segítségükkel még inkább közelebb érezhettem magamat a járművemhez. A videókon keresztül pedig megismerhettem a motortire.hu-nál dolgozó embereket, amivel kevésbé éreztem személytelennek az online vásárlást.

Nagyon tetszettek azok a dolgok, amiket láttam, viszont volt pár kérdésem még a kiszállítással kapcsolatban. Az oldalon elérhető egy gyakori kérdések részleg, ahol rengeteg választ kaphatunk. Ha azonban itt nem találjuk meg azt, amit kerestünk, akkor könnyedén fel tudjuk venni velük a kapcsolatot. A motortire.hu csapatának az elérhetőségét a felső menüből tudjuk könnyedén előkeríteni. Nem számít, hogy e-mailt írunk nekik, vagy telefonon keressük fel őket, mindkét esetben gyorsan fognak válaszolni, mi pedig nyugodtan folytathatjuk a vásárlást.

Végül már csak arról ejtenék pár szót, hogy milyen könnyű volt maga a vásárlás. Nem kellett mást tennem csak behelyeznem a virtuális kosárba az általam kiválasztott motorgumikat. Ezt követően meg kellett adnom a szállítási adataimat, végül pedig kiválasztottam, hogy miként szeretnék fizetni. Az oldal logikusan végigvezet minket ezeken a lépéseken, úgyhogy azoknak sem kell majd aggódnia, akik korábban még nem próbálkoztak az online rendeléssel.

Az új motorgumik megérkezésére nem kellett heteket várnom, mivel pár napon belül már az ajtóm előtt is voltak. Ha neked is eleged van abból, hogy micsoda macera elmenni a helyi motoros boltba, akkor adj egy esélyt a motortire.hu-nak és nem fogsz csalódni!