Mindenhez nem érthetünk mi magunk

Én régebben megbütyköltem mindenfélét a háztartásunkban, de az egy dolog… A régi világnak valamennyire ez is a része volt, még inkább ott, ahol én születtem, a Délvidéken. A szerbiai Topolyán kicsit később fújt be a modernitás szele, de akkor még kevés típusú dolog volt elérhető mindenből, minden mellé mellékeltek szerelési útmutatót is…

Ma viszont, egy autót én már nem kezdenék otthon, a garázsban megpróbálni megszerelni! Annyiféle autó létezik már, olyan különböző és bonyolult megoldásokkal… Amikor Budapestre költöztem, hamar megleltem a metaautoszerviz.hu-t, mert persze nem nekem volt a legmegbízhatóbb járgányom akkoriban sem, szóval kellett egy ilyen stabil pont, és azóta is oda járok. Ez a hely vonzó volt a sokoldalúságával, és, hogy azt mondták, ők boldogulnak mindennel, még a leéltebb régi cuccokkal is.

Megmaradok a saját szakterületemnél a Balkán történelmének kutatásánál, a magam részéről, emellett pedig ott van még az asztalos hobbim. Ebbe még jobban belefolytam kicsit, hobbi-asztaloskodok, de meg is javítok ezt-azt otthon, ha már ehhez tényleg értek is. Mármint a fához, a fából készült dolgokhoz… Apámtól vettem át ezt a szenvedélyt, ahogy történész is azért lettem, mert Szerbiából származik a családom és beleszerettem a családfakutatásba anno.

De, mióta láttam a métásokat dolgozni, az ő feladatukat biztosan nem próbálnám meg átvenni! Pedig amúgy sokat segítenek, általánosan tájékoztatnak a leírásaikkal, például itt: https://metaautoszerviz.hu/futomu-szerviz. Ismerősöm is van olyan, aki ért az autókhoz és maximum csak az eszközöket kellene adogatnom neki, de tényleg azt láttam a Métánál, hogy ott csúcsszakértelem van. Hiába adnak át minden elméleti tudást, a gyakorlat teszi a mestert és náluk az is megvan. Az általam korábbról ismert autószerelő műhelyek közül is kiemelkednek. Nem is drágák, és valóban eljutottak arra a szinte, hogy bármilyen gyártmányú kocsit visz hozzájuk az ember, ők tudnak rajta segíteni. Szinte bármi is legyen annak a baja. Továbbá ajánlották még őket amiatt is, mert nincsenek náluk sosem meglepetésszerűen elszálló költségek. Gondolom sejtitek mire gondolok, mindenki járta már meg legalább egyszer autószerelővel, akinek van kocsija… De ők garantálják, hogy ha javítás közben adódik valami, ha találnak valamiféle egyéb problémát is, akkor is szólnak, nehogy nem várt plusz anyagi vonzatok álljanak elő úgy, hogy azt már soknak éreznénk. Na ez az, ami én keresek! – gondoltam már elsőre, anno a weboldalukat olvasva. Amin belül egyébként tényleg a https://metaautoszerviz.hu/futomu-szerviz link volt akkor a nekem kellő, mert ezzel a dologgal volt akkor kínja a kocsimnak.

Nézzük azonban, csak az érdekesség kedvéért, erről a linkről mennyire sajátítható el, vagy érthető meg a futómű szervizelés veleje… A futómű szerepe nem más, mint a kerekek úton tartása, a lehető legnagyobb stabilitással – amikor a Méta autószerviz belefog valamilyen leírásba, mindig messziről indít, és általános tájékoztatással kezd. Hogy tényleg, a laikusok is értsék, hogy az autó melyik részéről beszélünk és miért fontos az igazából, mi a szerepe az autó működésében. Szóval a futómű komplex rendszer, a szakszerűtlen javítása káros lehet, és kicsit sem ajánlott. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire az autó lényegéről van itt szó: négy keréken haladunk az úton, ez a legfontosabb kapcsolat ember, autó és a környezete között. Ennek működéséért felel a futómű. A futóművet beállítani nem is nagyon lehet saját magunknak, mert speciális eszközöket igényel ez a folyamat.

Ha felfüggesztés- vagy futóműproblémák lépnek fel, ajánlott olyan profihoz fordulni végképp, mint a Méta autószerviz. Érezhetjük a kormány működésével, a kormányozhatósággal kapcsolatban, ha ilyen jellegű gond adódik a kocsival, mert mint mondtuk, az autó úton tartásáért felel ez a terület. Ilyen szempontból még szerencsés is a dolog, hogy nem marad rejtve általában semmi, ilyen jellegű probléma. A Méta két fő csoportba szedte az egészet, azok alapján, amit érzékelhetünk: 1. ha a kocsi, a kormány húz valamilyen irányba (jobbra vagy balra), 2. ha nincs a kormány középállásban, rosszul áll még az egyenes menet esetén is.

Sokkal inkább ki tudjuk szűrni ezeket a hibákat, sokkal egyértelműbben meg tudjuk állapítani a fennállásukat, ha nagyobb sebességgel próbálunk közlekedni. Nehogy félreérthető legyek, nem azt mondtam most, hogy baj esetén rúgjunk oda a gáznak, csak leíró jelleggel mondom a dolgot, hogy egyértelműbb jeleket fogunk látni, ha épp nyomjuk neki. Mit okoz a rossz futóműbeállítás? Például kevésbé optimális, rossz gumikopást. Mondjuk oly módon, hogy a gumi valamelyik széle jobban kopik – szemmel megállapíthatóan.

Ha a lengéscsillapító a rossz, azt úgy vesszük észre, hogy ha az autó kileng. Értelemszerűen. Persze egy kis rugózása mindig van a kocsinak, de ha az egészségesnek érzettnél nagyobb mértékben lengünk ki, akkor lehet ezzel az dologgal probléma. Valamint bizonyos hanghatások is utalhatnak rá, hogy a kérdéses területen valami nagy baj van. Szóval figyeljünk oda mindenre! És olvassuk el a Méta leírásait. A https://metaautoszerviz.hu/futomu-szerviz linken csak egy területet tárgyalnak a sok közül, de ugyanígy írnak a kuplungtól a hajtásig mindenről. Még ezen a linkelt oldalon is azt láthatjuk, hogy persze ösztönöznek arra, hogy ha tapasztaltuk a leírt problémát, forduljunk hozzájuk, de a lényeg, hogy rögtön közölnek árlistát is. Rögvest látjuk a cikk alján, hogy mibe kerül a szóban forgó típusú javítások bármelyike. A futóműbeállítás és a futómű javításának árai is ott vannak, apró részletekre lebontva.

Gondolom azért is transzparensek ebben, mert érzik, hogy nincs rejtegetni valójuk. Jók az áraik, reálisak, ez nem fog elrettenteni senkit tőlük!

Amiből most szemezgettem, az csak egy belépőt jelentő, kicsit felületes leírás egy területről, de a Méta itt nem áll meg. Vannak kapcsolódó cikkek is a linkelt cikk alján még, nem csak úgy általánosságban bármiről, de magáról a lengéscsillapítóról is. Van ugyanis olyan része is a weboldaluknak, ami nem annyira szolgáltatás-ajánlás jellegű, hanem simán csak leíró, ismertető jellegű. Van egy blogfül is, mint azt láthatjátok náluk, rengeteg szakcikkel.

Szóval itt még ezzel az egyetlen altémával sem végeztek, teljes tudásbővítésen is áteshetünk a weblapjukon! A “Szolgáltatásaink” és a “Blog” fülek mellett pedig láthatunk Galéria, Árak, Időpontfoglalás és Kapcsolat menüpontokat. Gondolom egyik sem szorul magyarázatra. De, összességében nagyon szeretem, hogy a letisztultsága ellenére tartalmas az oldal, átlátható és szimpatikus színvilágú, kialakítású. Ez az első szerelői weboldal, ahol töltök időt, mert egyszerűen érdekes, és engem érdekel azért az autóm. Ők pedig tudnak a jelek szerint kedvet csinálni a tájékozódáshoz. Ahogy ahhoz is, hogy hozzájuk vigyük a kocsit, a gyakorlatban, már ott a műhelyben.

Az ottani viselkedésük, a munkafolyamat, a környezet és atmoszféra ugyanúgy megalapozhatják a bizalmat. Elég elhivatottak a Métánál és mindenben profik is! Én a magam munkáiban és hobbijaiban akarok csak profi lenni. Az övékben nem, mert mindenre nem futja az időmből!