Csak évszámokat ne!

A történelem órákért sosem voltam teljesen oda. Nem vagyok kibékülve az évszámokkal. Amikor viszont néha olyan anyagot vettünk, amely inkább ismeretterjesztő volt évszám nélkül, azt kifejezetten szerettem. A történelem tanár viszont kérdés nélkül az osztály kedvenc tanára volt. Mindig megértett minket és nagyon jól kezelte a helyzeteket. Az egyik órán a Balkán történelemről tanultunk. Keresett nekünk hozzá egy kis filmet, amelyet kivetített, hogy könnyebben feldolgozható legyen az anyag. Miközben a Balkán történelemről szóló kisfilmre figyeltem, egyszer csak láttam, hogy értesítés jött a telefonomra. Nem foglalkoztam vele, gondoltam majd szünetben megnézem. Így is tettem és meglepődve olvastam, hogy anyukám kérdezi mikor végzek aznap az iskolában. Leírtam neki majd érdeklődtem miért kérdezi. Válaszolt is rögtön, hogy aznap jönnek a fűtésrendszert kicserélendő azt átépíteni, és nem fog tudni értem jönni.

Gyorsan felhívtam, hogy megbeszéljük akkor mi hogy legyen, majd azt a részletet is megtudtam, hogy víz víz hőszivattyúk kerülnek nálunk telepítésre. Fogalmam sem volt, mi az a víz-víz hőszivattyú, úgyhogy rákerestem. Ahogy mindenre szoktam a neten, ami érdekel

A Fűtésrendszerek.hu oldalról megtudtam, hogy a felhasználható energiát tekintve a víz-víz hőszivattyú a legjobb választás a hőszivattyúk közül, ugyanis ugyanannyi elektromos energia befektetéssel ez termeli a legtöbb hőenergiát. Ez abból adódik, hogy a talajvíz hőmérséklete igen magas és ez a téli időszakban is elmondható róla. Ha ezt a hőszivattyút választjuk telepítésre, akkor két kútra lesz szükségünk, melyek között a távolságnak 15 méternek kell lenni. Az egyik lesz a nyerő, a másik pedig a nyelő kút. A nyerő kút vízhozamát állandóan biztosítani kell, ez ugyanis szükséges a hőszivattyú működéséhez. Ha elapad a víz, nem működik a hőszivattyú. Telepítés előtt mindenképp ajánlott próbafúrást végezni, hogy a kútvíz minősége mennyire megfelelő. Gondolom éppen ez zajlott nálunk.

A víz-víz hőszivattyút két csoportra oszthatjuk: vízkivétellel és vízkivétel nélkül üzemelő.

víz víz hőszivattyúk

A víz-víz hőszivattyúk előnyei többek között, hogy patak, tó vagy akár talajvíz is használható belük. Lehetőséget ad kialakítani a passzív hűtést, vagy akár, hogy nincs szükség arra, hogy alternatív fűtésrendszert alakítsunk ki.

Miért érdemes befektetni egy hőszivattyús rendszerbe? A fűtésrendszer korszerűsítésnél a cél legtöbb esetben az, hogy energiát akarunk megtakarítani, nem gázt szeretnénk alkalmazni, illetve a hűtés megoldására is egyaránt gondolunk. Ezekre a hőszivattyús rendszer egy nagyon jó megoldás. Több fajtájából is lehet választani, így nagy a valószínűsége, hogy mindenki megtalálja számára a megfelelőt.