A történelem nagy iszákosai nem jártak alkoholelvonóra

Az alkohol fogyasztása és az alkoholizmus tulajdonképpen egyidős az emberiséggel. Minden kultúrában és minden nép történelmében jelen van, legyen szó akár a magyarról, vagy más népekéről, mondjuk a Balkánéról is. Fura belegondolni, de az alkohol sokszor szerepet játszhatott a történelem alakulásában. Az elmúlt évezredekben sok okos ember volt hírhedt alkoholfogyasztási szokásairól, például Nagy Sándor, Szókratész vagy Benjamin Franklin, de sokszor szól a fáma részeges és drogfüggő költőkről, írókról és politikusokról is.

Az alkoholfüggőség manapság is jelen van a mindennapokban. Eltérőek a vélemények, hogy mi számít alkoholizmusnak, vannak egyes megközelítések melyek a rendszerességre, míg mások a mennyiségre helyezik a hangsúlyt. Van egy érdekes cikk a Felépülők Családi Felépülési Központ blogjában is, a www.felepulok.hu honlapon, ami éppen ezt a témát boncolgatja.

Egyébként, ez egy olyan központ, mely alkohollal és egyéb függőségekkel küzdők és családjaik számára nyújt segítséget. Az intézmény alapítói maguk is érintettek a témában, hiszen ők is felépülő alkoholisták, illetve ilyen alkoholbetegek családtagjai. Emellett magasan képzett addiktológus szakemberek is. Az általuk alkalmazott terápiás módszer az úgynevezett Minnesota modell, mely a függőségekben alkalmazott orvosi- és ismeretanyagot ötvözi olyan önkéntes, vagy fizetett munkatársak alkalmazásával, akik maguk is felépülő alkoholisták. Az alkoholizmusra, mint önálló, többfázisú betegségre tekintenek, nem, mint más egyéb mögöttes rendellenesség tünetére.

A kezelés célja természetesen az alkoholról leszokás, illetve az, hogy a függő személy felismerje, hogy segítségre van szüksége. A terápia során a betegek megtanulják mindazokat a módszereket, melyek segítségével a józanodás útjára tudnak lépni és tünetmentesen tudnak együtt élni függőségükkel. Ehhez vannak olyan pontok a gondolkodásban és az életvitelben is melyek mindenképpen változtatásra szorulnak.

Az alkoholizmus családi betegség. Ez azt jelenti, hogy az alkoholbeteg függősége és annak hatása a családtagokat és a közvetlen környezetet is érinti. A családtagok sokszor szintén sérülnek a folyamatban ezért fontos, hogy a terápia számukra is elérhető legyen.

Itt vehetjük fel a kapcsolatot az első lépések megtételéhez

Ha mi magunk, vagy alkoholproblémákkal küzdő családtagunk szeretné megtenni az első lépéseket, a honlap kapcsolat menüpontja alatt megtalálhatjuk az elérhetőségeket. Telefonszám és e-mail cím is rendelkezésre áll. Az első találkozás során megtörténik az állapotfelmérés, majd ezt követően javaslatok kidolgozása a terápia megkezdésére. Nemcsak az egészségi állapot felmérése történik meg, de felmérik azt is, hogy a függőségnek milyen családi, jogi és egzisztenciális következményei lettek.

Van lehetőség konzultációra, egyénileg és családilag is egyaránt.  Az egyéni konzultációs folyamat heti rendszerességű találkozásokból áll, megszakítás nélkül. Általában 6-8 alkalom már eredményre szokott vezetni, persze akkor, ha a kezelendő beteg állapota olyan. Családi konzultációra is van lehetőség, a beteg programra kerülését megelőzően, és az utógondozás részeként is.

Akinek az egyéni konzultációs terápia nem elegendő, vagy nem vezet eredményre, más lehetőség is rendelkezésre áll. Van egy 28 napos bentlakásos program, melynek során a kliensek lépésről lépésre sajátítják el azokat a módszereket, melyek segítségével működtetni tudják a tartós, derűs, józan életvitelt.

alkoholról leszokás

A 28 napos felépülési program helyszíne a Balaton-felvidéki Szőc településen található. Ez egy festői és egyben diszkrét környezet, ahol minden lehetséges feltétel adott az alkoholról leszokáshoz, illetve a gyógyuláshoz. A bentlakásos terápia során a családtagoknak látogatásra, illetve konzultációra is van lehetőség. Egyébként, 0-24 órában tapasztalati szakember van jelen a program során és közülük sokan saját élménnyel is rendelkeznek az alkoholról való leszokást és a józan életmód elérését illetően. A 28 nap során egyéni és kiscsoportos konzultációk is elérhetők, a lezárást követően pedig utógondozás is elérhető személyesen vagy online.

Akinek problémát okoz az alkoholról való leszokás és az önálló törekvések nem vezettek célra, mindenképpen javasolt a Felépülök Családi Központ felkeresése. Itt a lehető legjobb kezekben lesz.